Kåseri av Maria Kartveit om Oscar Mamen

Kåseri av Maria Kartveit om Oscar Mamen

Publisert av Arne Hågensen den 15.05.22.

Maria Kartveit

Maria Kartveit er doktorgradsstudent ved Kulturhistorisk museum i Oslo. Hun skriver en doktorgrad om global kulturarv, materiell kultur og avkolonialisering av museumsmateriale med utgangspunkt i samlingen etter Oscar Mamen. Hun er utdannet sosialantropolog fra Universitetet i Oslo og University of British Columbia i Vancouver, Canada.

Oscar Mamen

I 2017 mottok Kulturhistorisk museum en helt spesiell samling. En britisk manuskriptjeger hadde sporet opp slektningene etter Oscar Mamen, en da helt ukjent nordmann som barnebarna visste hadde bodd i Mongolia. Men hva hadde han egentlig gjort der? Forskere fra Kulturhistorisk museum begynte straks å gå gjennom samlingsboksene.

Oscar Mamen ble født i 1885 på Nordby Vestre i Nordby. Han var arving av den store gården og utdannet seg i ung alder til gårbruker på Landbrukshøgskolen i Ås. Men da Oscar var 24 år i 1909, solgte foreldrene gården og flyttet til Ski. Juridisk kunne Oscar Mamen kreve odel til gården, som han også gjorde. 29. august 1911 satt retten verdien av gården til en pris Oscar Mamen ikke kunne betale. Nordby Vestre var tapt. Hva skulle Oscar gjøre nå? 7. september 1911 støtte han på sin fetter Anton Rustad, som trengte en ekstra ansatt for Britisk-Amerikansk Tobakkselskap i nord-Kina, i en liten by kalt Urga. Oscar Mamen sa umiddelbart ja. Tre uker senere sto han på dekk på SS Eskimo i Christiania og vinket farvel til familie og slektninger som hadde møtt opp på kaien.