VILLA GLIMTS HISTORIE

Publisert av Arne Hågensen den 31.03.25.

Foto

 

VILLA GLIMT

Historien om «Stasjonsbyen Ås» sitter i disse veggene !

Da grunderen, den allsidige, dyktige og aktive Anders Skuterud (den første) i 1910/11 startet byggingen av huset som senere skulle bli kjent som «Villa Glimt» var stasjonsbyen Ås i sin spede start som sentrumsdannelse for Åsbygda. Korsegården var ennå definert som sentrum i Ås. Valg av trase for jernbanelinjen fra Oslo til Østfold og Sverige hadde skaket opp lokalsamfunnet.  Kommunen hadde satset (til og med penger) på at Stortinget skulle velge det vestre alternativet for jernbanetraseen langs Åsrungen og svært nær  Korsegården. Dette hadde passet fint til sentrumsdannelsen rundt Korsegården.

Slik ble det ikke.  De årene som er gått fra jernbaneåpningen og til Skuterud planlegger å bygge hus i nærheten av sagbruket sitt har nok ført til at stadig flere så at stasjonsbyen Ås  også skulle bli sentrum i Ås. En utviklingsorientert og «fremover-lent» person som Anders Skuterud må ha vært, så åpenbart dette.  Da familien Skuterud flyttet inn i sitt nye vakre hjem  på «Søråsteigen» i det som etter hvert ble Moerveien, var nok de fleste kortene i utviklingskabalen for Ås Sentrumsområde lagt. To år senere etablerte Ås Sparebank seg i Stasjonsbyen. Da var nok løpet på mange måter kjørt.

I 1911 ble «Villa Glimt»  tatt i bruk som bolig og hjem for familien Skuterud med både far Anders og mor (Olufine ofte kalt Vesla) som aktive og driftige aktører i utviklingen av Ås sentrum. Fram til 1932 da Anders døde i en tragisk ulykke, har Villa Glimt fremstått som en helt sentral plass i Ås. Foruten sagbruket som lå umiddelbart nord/ vest for Villa Glimt, drev Skuterud bensinstasjon ( den første og lenge den eneste i Ås). Han hadde bussrute til Drøbak, drev kjøreskole og disponerte Ås sin eneste brannpumpe ! At det kjente og ganske store musikkorkestret Concordia hadde sine faste øvelser hjemme hos Skuterud som selv var aktiv musiker. Vi kan i fantasien se for oss at svært mye av den aktivitet både økonomisk, kulturelt og sosialt som utspant seg i Ås fra 1911 og fram til 1932 hadde en eller annen tilknytning til  Villaen i Moerveien.

Men tro ikke at det stoppet med dette. Etter hvert kom en ny, aktiv og svært synlig familie til å prege livet i Villa Glimt.

Den moderne og kulturinteresserte tannlegen Ole Johan Helseth leide først 2.etg og kjøpte senere Villa Glimt. Han bygget på og utviklet et av landets mest moderne tannlegekontorer her. Og etter hvert tok Villa Glimt plass som et kultursentrum utenom det vanlige i Ås. Ikke bare hadde Ole Johan Helseth godt grep om tannlegeyrket, men han var også en betydelig sanger, musiker og forfatter. Historien om studentersamfunnet og studentkulturen i Ås i tilknytning til Landbrukshøgskolen, senere Universitetet i Ås, inneholder mange spor etter Ole Johan Helseth. I hvertfall 6  legendariske studentrevyer var preget av Ole Johan Helseth.

Når Villa Glimt nå etter hvert oppnår sin fortjente og vernede status i Ås er det ikke minst på grunn av Ole Johan Helseths kone, operasanger og internasjonalt kjente kunstner Randi Helseth. Både sammen med mannen Ole Johan og som selvstendig kunstner og etter hvert musikkpedagog, Har Randi Helseths navn kommet til å prege norsk musikkhistorie og historien om Ås. Fortsatt husker godt voksne Ås-borger den elegante Randi Helseth og det vakre og distingverte parret Helseth som

preget  Stasjonsbyen Ås i flere ti-år. De var utadvendte, sosiale, hjelpsomme og populære i vide kretser.

De siste yrkesaktive årene til Randi Helseth drev hun sin musikkundervisning i Villa Glimt. Hun var dyktig som pedagog og talentene blomstret under hennes veiledning. Store stjerner som Solveig Kringlebotn og Øistein Vik startet sine karrierer i Villa Glimt under Randi Helseths veiledning !

05.03.25

Hans Olav Moe